"Barang siapa memudahkan urusan (mukmin) yang sulit nescaya Allah akan memudahkan urusannya di dunia & akhirat" -Hadith Riwayat Imam Muslim-

Sunday, 9 November 2014

RUGI kah Jika Kita Merendah diri?

Merendahkan diri adalah suatu amalan yg mulia & disukai oleh manusia walaupun anda berada di puncak.. suatu peringatan utk diri & kita semua guys!!!

Friday, 7 November 2014

Polis kenalpasti Pelajar Samseng Singlet Hitam

KUALA LUMPUR: Polis sudah mengenal pasti remaja yang memakai singlet hitam yang menjadi perbualan hangat di facebook baru-baru ini.

Penolong Ketua Urus Setia KPN(Komunikasi Koperat) ibu pejabat polis Bukit Aman Datin Asmawati Ahmad,Berkata kejadian tersebut adalah kejadian lama yang barlaku di Pontian,Johor pada tahun 2010.

"Hasil semakan pihak sekolah pelajar tersebut telah lama di buang sekolah iaitu pada ogos 2011 kerana masalah disiplin.

"Beberapa suspek lain dan mangsa sudah dikenal pasti,Bagaimanapun pihak polis belum menerima sebarang laporan daripada mangsa ataupun keluarga dan pihaknya juga tidak menerima sebarang laporan daripada mana-mana pihak tentang kejadian ini.

Pihak sekolah tersebut hanya baru mengetahui selepas video tersebut tersebar luas di laman sosial dan menjadi perbincangan hangat seluruh negara.

Baru-baru ini pengguna laman sosial begitu terkejut dan marah dengan kejadian ini dan berharap pihak polis dapat menyelesaikan kes ini dengan membawa pembuli-pembuli ke muka pengadilan.-Siakapkeli.com.my

REMAJA DIBOGELKAN: antara hukuman @ hinaan?

Mesti ramai yang dah terima berita yang tersebar meluas melalui Whatsapp dan media sosial yang lain berkaitan dengan kes seorang remaja lelaki tingkatan 3 dibogelkan di kawasan masjid kerana cubaan mencuri sebuah motosikal di Masjid Mukim Pauh Lima, Bachok baru baru ini termasuk juga saya.

Ini cerita sebenar di ambil dari blog member http://kisahsekitarkita.blogspot.com/
Jadi saya nak cerita pengalaman saya sendiri yang ada ketika kejadian. Saya dan 3 orang lagi ahli keluarga saya dalam perjalanan ke Kubang Kerian dari Gunong,Bachok melalui kawasan Pauh Lima. Kejadian berlaku pada hari Selasa 4 November 2014 di mana ketika dalam perjalanan kami melihat ramai orang di kawasan seberang jalan berhadapan dengan masjid. Kami menyangkakan yang mungkin ada kemalangan yang berlaku.
Semasa melalui kawasan tersebut, kami lihat ramai orang tetapi tiada sebarang kenderaan yang terlibat dalam kemalangan. Masa tu memang dah rasa yang kekecohan yang berlaku kat situ bukan disebabkan oleh kemalangan. kebetulan ada seorang budak lelaki kat kawasan tu jadi kami tanya la budak tu kenapa ramai ramai ni ada apa? budak tu bagitau yang ada orang kena tangkap sebab cubaan nak curi motor.
Kami terus cari parking dan keluar nak tengok apa yang berlaku. Masa tu keadaan masih terkawal sebab tak ramai sangat orang lagi. saya cuba jenguk disebalik orang ramai. Nampak seorang budak lelaki memang tengok tubuh dah tahu yang masih umur belas belas. masa tu memang dah telanjang bulat dah. tangan dah terikat kena soal siasat. tak tahu la apa motif penduduk kawasan tu bogelkan budak tu. dalam masa 5 minit je makin ramai orang yang singgah tengok.
Penduduk kat situ cakap yang kejadian curi motor memang dah banyak kali berlaku kat kawasan masjid tu. memang orang kampung dah lama buat pemerhatian dan pasang jerat, Memang nasib budak tu tak baik malam tu, kantoi dan kena tangkap. Masa kejadian, budak tu datang dengan sorang lagi kawan dia tapi sempat lari tinggal la dia seorang diri tak sempat lari. Memang orang kampung tu dah lama bengkak hati dengan budak budak curi motor ni. Tapi memang tak patut la bogelkan budak tu.
Masa mula mula kena bogelkan tu , dekat kawasan yang gelap jadi tak berapa jelas sangat. masa kami dah nak blah dari situ, ada dengar orang cakap meh kita bawak dia pergi tempat terang sikit biar jelas nampak muka. mungkin lepas tu la budak tu dibawa ke kawasan masjid dan di ambil gambar bogelnya.

APA Punca Sebenar Kematian Adik Rafikin?

Berdasarkan laporan bedah siasat  ataupun post mortem ke atas pelajar bernama Ahmad Rafikin, dia meninggal dunia berpunca daripada lemas.
“Hasil bedah siasat menunjukkan mangsa lemas namun tidak terdapat kesan kecederaan serius pada anggota badan mangsa. Saya juga telah minta Pengarah Jabatan Perhutanan memberi penjelasan kerana kuasa membenarkan kawasan itu diadakan acara tersebut terletak di tangan mereka.
“Saya difahamkan trek itu tidak pernah digunakan sebelum ini.
Jadi bagaimana boleh diberikan kebenaran dan mengapa tahap keselamatan tidak dipertingkatkan oleh penganjur,” kata Timbalan Ketua Polis Hulu Terengganu, Rosli Mohd Amir. 

Thursday, 6 November 2014

Gaji permulaan tinggi untuk penjawat awam PHD dan Sarjana

Kerajaan akan menetapkan gaji permulaan yang lebih tinggi sebagai insentif untuk penjawat awam yang mempunyai kelayakan akademik Doktor Falsafah (PhD) dan Sarjana meliputi 33 skim perkhidmatan.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata 33 skim perkhidmatan gaji tersebut termasuk pensyarah universiti, pegawai teknologi maklumat, pegawai penyelidikan, akauntan, pegawai kanan polis serta pegawai tadbir dan diplomatik.

Bagi pegawai yang sedang berkhidmat dan masih berada di gred lantikan, dan kemudiannya memperoleh kelulusan akademik tersebut, beliau berkata kerajaan akan turut menawarkan insentif hadiah kenaikan gaji (HKG).

"Ini adalah khusus bagi skim-skim perkhidmatan seperti pegawai perubatan, pegawai pergigian dan pegawai perkhidmatan pendidikan lepasan diploma," katanya.

kepada soalan Senator Baharudin Abu Bakar pada persidangan Dewan Negara di sini hari ini.

Teks jawapan Najib dibaca oleh Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Razali Ibrahim berhubung soalan mengenai langkah pemberian insentif khas kerajaan kepada penjawat awam yang mempunyai kelulusan akademik di peringkat PhD dalam bidang-bidang kritikal kepada pembangunan negara.

Selain itu, Najib berkata Lembaga Kenaikan Pangkat akan menimbang pegawai yang layak bagi urusan kenaikan pangkat berdasarkan sistem merit.

"Pegawai yang mempunyai PhD mendapat kelebihan dalam proses pertimbangan ke sesuatu jawatan kenaikan pangkat.

"Sebagai contoh, bagi pegawai perkhidmatan pendidikan siswazah di Kementerian Pendidikan Malaysia, pegawai dinaikkan pangkat melalui Laluan Cemerlang yang mengambil kira kelayakan akademik termasuk PhD dan pengalaman yang dimiliki," katanya.

Najib berkata wajaran yang akan pegawai penilai berikan ialah 15 peratus daripada keseluruhan kriteria kecemerlangan.

Saturday, 1 November 2014

I WANT TO HUG MY CAT

 Diriwayatkan Ali bin Al-Hasan & Anas yg menceritakan bahawa Nabi Saw pergi ke Bathhan suatu daerah di Madinah. Lalu, beliau berkata, “Ya Anas, tuangkan air wudhu untukku ke dlm bejana.” Lalu, Anas menuangkan air. Ketika sudah selesai, Nabi menuju bejana. Namun, seekor kucing dtng dan menjilati bejana. Melihat itu, Nabi berhenti sampai kucing tsb berhenti minum lalu berwudhu. Nabi ditanya mengenai kejadian tersebut, beliau menjawab, “Ya Anas, kucing termasuk perhiasan rumah tangga, ia tdk dikotori sesuatu, malah tdk ada najis.”


Kenapa Rasulullah Saw mengatakan kucing suci tidak najis?


Pada kulit kucing terdapat otot yang berfungsi utk menolak sel bakteria. Otot kucing dpt menyesuaikan dgn sentuhan otot manusia. Pada permukaan lidah kucing ditutupi oleh berbagai benjolan kecil yg runcing, benjolan ini bengkok mengucup seperti kikir atau gergaji. Bentuk ini sgt berguna utk membersihkan kulit. Ketika kucing minum, tdk ada setitis pun cairan yg jatuh dari lidahnya. Sdgkan lidah kucing sendiri merupakan alat pembersih yg paling canggih, permukaannya yg kasar boleh membuang bulu2 mati dan membersihkan bulu2 yg tersisa di badannya.

Telah dilakukan berbagai penyelidikan thd kucing & berbagai perbezaan usia, perbezaan posisi kulit, punggung, bahagian dlm telapak kaki, pelindung mulut & ekor. Pada bahagian2 tsb dilakukan pengambilan sampel dgn usapan. Di samping itu, dilakukan juga penanaman kuman pd bahgian2 khusus.

   

Hasil Dapatan Kajian pd Kucing

1. Hasil yg diambil dari kulit luar menunjukkan negatif berkuman, meskipun dilakukan berulang kali.

2. Perbandingan yg ditanamkan kuman memberikan hasil negatif sekitar 80% jika dilihat dari cairan yg diambil dari dinding mulut.

3. Cairan yg diambil dari permukaan lidah memberikan hasil negatif berkuman.

4. Hanya sekali kuman yg ditemui semasa proses penyelidikan, kuman itu termasuk kumpulan kuman yg dianggap sbg kuman biasa yg berkembang pd tubuh manusia dlm jumlah yg terbatas seperti, enterobacter, streptococcus & taphylococcus. Jumlahnya kurang dan 50 ribu pertumbuhan.

5. Tidak ditemui kumpulan kuman yg beragam.





Friday, 24 October 2014



Friday, 26 September 2014

SI MIAW PEMBAWA REZKI

Apabila kita sdg makan di restoran, secara tiba-tiba ada kucing datang berbelit-belit di kaki tanda ia meminta makanan dengan kita. Kucing sebenarnya mempunyai deria bau & perasaan. Kenapa tak pergi kpd orang lain? Itu tandanya ia ingin menguji anda sama ada  anda memiliki sifat perikemanusiaan, prihatin, belas kasihan & tidak kedekut @ bakhil. Selain itu, ada  3 tanda apabila kucing datang kepada kita bukan orang lain:

Pertama

Allah sedang beritahu makanan kita,  hak kita itu bukan semuanya rezeki kita. Sebahagiannya rezeki kucing itu. Sebab itu ia datang pada kita.

Kedua

Allah sedang beritahu apabila kita memberi makanan kepada kucing itu, rezeki lain akan Allah ganti yang lebih baik. Sebab 1 kebaikan itu Allah balas 10 kebaikan @ pahala. Allah Maha Mampu bagi lebih dari itu.

Ketiga

Allah sedang bagi tahu apabila kita tak memberi makanan kepada kucing itu, sebenarnya kita sedang menolak rezeki baru yang Allah nak bagi kepada kita. Rezeki itu luas, bukan hanya pada wang. Tetapi meliputi semua kehidupan. Ingin ikhlas memberi, berilah pada haiwan kerana haiwan tak pandai ucap terima kasih kepada kita. Ia hanya tahu minta dan makan.

Sebab itu Rasulullah suka kepada binatang peliharaan kucing ini, kucing adalah pembawa rezki kpd tuannya..

Monday, 22 September 2014

RESEARCH JOURNEY

[Step 1] Dlm penulisan tesis, cari dulu pernyataan masalah kajian.. Apa isu2 besar yg menyebabkan anda ingin mengkaji? Buktikan dgn kajian2 lepas (literature review) melalui jurnal & tesis2 yg berkaitan.

[Step 2] Dlm penulisan tesis, apabila pernyataan masalah ditemui, bina objektif, persoalan & hipotesis kajian..

[Step 3] Apabila objektif dan persoalan kajian dibentuk, baru boleh bina instrumen kajian. Pilih samada method kualitatif @ kuantitatif. Baca kajian2 lepas (literature review) melalui tesis2 pengkaji lain.

[Step 4] Utk membina instrumen kajian perlu ada pengesahan pakar2 bg kesahan & kebolehpercayaan yg tinggi & valid. Anda perlu melantik pakar2 dlm bidang masing2 sekurang2 3-5 org. (Utk mengelak dr keraguan penilai tesis).

[Step 5] Apabila instrumen kajian disemak oleh pakar, maka anda boleh menjlnkan kajian rintis (Pilot Study) utk melihat alpha cronbach & kebolehpercayaan yg tinggi.

[Step 6] Setelah kajian rintis (pilot study) dijalankan, maka buat analisis Alpha Cronbach utk mencari kebolehpercayaan yg tinggi.

[Step 7] Apabila Alpha Cronbach melepasi nilai 0.6 ke atas, bab 1-3 lengkap.. anda boleh ajukan utk defence proposal

[Step 8] Apabila lulus defence Proposal, anda baharu lulus utk fasa 1 dlm pengajian PhD @ master, seterusnya buat pembetulan & perbaiki komen2 dari penilai2 tesis... (Boleh senyum sikit).

[Step 9] COLLECT DATA Apabila anda telah membuat penambahbaikan tesis, maka boleh mulakan utk mengumpulkan data mengikut kesesuaian kajian (Borang Kajiselidik, temubual, dokumentasi, nota lapangan)

[Step 10] Penting Sebelum COLLECT DATA/mengumpul data dlm PhD @ master, pastikan anda mendpt surat keizinan @ kebenaran menjlnkan penyelidikan drpd BPPDP KPM & JPN masing2.



[Step 11] Setelah anda collect data, tiba masanya utk buat analisis data (Qualitative @ Quantitative research

[Step 12] Dlm kajian tesis PhD @ Master mesti ada research GAP, Apa tu?
(i) Mengisi kekurangan dlm bidang kajian org lain.
(ii) Meluaskan bidang kajian dgn menguji sesuatu situasi baru.
(contribution to knowledge).


[Step 13] Dlm penyelidikan PhD @ master, objektif kajian umpama tiang2 rumah yg akan di bina, jika goyah tiang2 itu maka akan bergoncang & runtuh lah rumah. Objektif kajian di bina berdasarkan pernyataan masalah yg anda kemukakan.


[Step 14] Dlm kajian master@ PhD, Sebelum anda menganalisis data kajian, fahami betul2 hipotesis yg akan digunakan utk analisis data (Ujian T., Anova, MANOVA, Regresi @ Korelasi dll).
Apa itu hipotesis? 
Hipotesis berasal dari bahasa Yunani: hypo=di bawah; thesis=pendirian, pendapat yang ditegakkan, kepastian. Ramalan @ jawapan sementara thd masalah kajian.


[Step 15] Tidak terdapat hubungan yg signifikan antara cuaca panas dgn pencapaian akademik pelajar. (Hipotesis Nol). Apakah analisis yg perlu digunakan utk menjawab persoalan Ho di atas?. Kenal pasti dahulu mana dependent & independent variable..




PELANCARAN BUKU FALSAFAH & PENDIDIKAN DI MALAYSIA

Alhamdulillah, akhirnya buku Falsafah & Pendidikan di Malaysia dgn rasminya telah dilancarkan oleh Timbalan Rektor Institut Pendidikan Guru Malaysia Yang Berbahagia Dr Noriati A. Rashid pada 21 September 2014 di Dewan Wawasan IPGK Kota Bharu.. terima kasih doktor atas pelancaran buku ini..semoga mendpt keberkatan dr Allah.. Sejarah telah tercipta.. Dapatkan skrg di kedai buku Pantai Timur...SMO, Pustaka Sri Intan...kat tempat lain: semua kedai buku utama spt Hasani Edar, Badan Cemerlang, MPH, Kedai Buku 1Malaysia, Sinaran, Mehraj, Cresent News, Hamid Bros, Pustaka Mukmin, Syarikat Buku Thai Kuang, Pustaka Union, SS Mubaruk

Friday, 29 August 2014

FALSAFAH PENDIDIKAN DI MALAYSIA

Alhamdulillah ketika sdg menemani anak2 ke Syarikat Muda Osman membeli buku & alat tulis, terpandang buku hasil karyaku sebaris dgn karya2 penulis terkenal dlm ilmu pendidikan. Terharu & terkesima. Kpd yg belum memiliki lg boleh dptkan buku falsafah pendidikan di Malaysia di Kedai buku SMO seluruh negara




Friday, 22 August 2014

Hukum Tafakkur Dan Berkabung

ISU:
Saya ingin bertanya tentang isu tafakkur dan berkabung. Adakah dalam Islam ada amalan tafakkur sebagai tanda kedukaan atas kematian sepertimana dalam ke MH17. Begitu juga tentang amalan berkabung. Dalam Islam apa yang sepatutnya dilakukan. Mohon penjelasan. Terima kasih.
PENJELASAN:
Faham bertafakkur dalam Islam tidaklah sama dengan apa yang dilakukan sekarang ini yang dipanggil ‘moment of silence’ (tunduk selama beberapa minit) bagi menghormati orang yang mati. Tafakkur membawa makna “kegiatan hati untuk memahami makna setiap perkara bagi mencapai apa yang dihajati. Tafakkur juga merupakan pancaran hati yang dengannya kebaikan, keburukan, manfaat dan kemudaratan akan menjadi jelas (al-Jurjani, Kitab al-Ta’rifat, ms.77)
Namun perbuatan tunduk selama beberapa minit (moment of silence) bagi menghormati orang yang mati tidaklah bertentangan dengan syarak kerana ia sekadar tanda penghormatan yang bersifat universal dan tidak melibatkan apa-apa ritual bacaan dan pergerakan yang menyerupai amalan keagamaan agama lain. Penekanan dalam perbuatan 'moment of silence' lebih kepada bagi menunjukkan kesedihan, ingatan dan penghormatan kepada mereka yang telah meninggal dunia.
Namun sekiranya perbuatan tersebut disertai dengan ritual keagamaan agama lain seperti menyalakan lilin atau bacaan-bacaan tertentu maka ia menjadi tidak selari dengan amalan Islam dan dilarang oleh syarak.
Asas terhadap keharusan tersebut boleh diambil dari perbuatan Rasulullah yang bangun menghormati jenazah seorang Yahudi yang lalu di hadapan baginda atas dasar kemanusiaan. Begitu juga dengan kisah seorang Sahabat Nabi bernama Qays Ibn Syamas yang pernah menyatakan hasratnya kepada Rasulullah untuk menghadiri majlis kematian ibunya yang beragama Nasrani, Nabi membenarkan dan menyuruhnya berjalan di hadapan jenazah sebagai tanda hormat. (Ibn Qayyim al-Jawziyyah, Ahkam ahl Zimmah, vol.2 ms. 434).
Walaupun apa yang dilakukan oleh Nabi dan Qays, tidakl
ah benar-benar sama dengan perbuatan 'moment of silence', namun kedua-dua perbuatan tersebut memberi isyarat bahawa tidak salah untuk menghormati orang yang meninggal melalui perbuatan yang tidak bertentangan dengan syariah, termasuk bukan Islam. Islam sendiri menggalakkan kita mengambil iktibar dari kematian. Namun yang terbaik untuk dilakukan bagi menghormati orang Islam yang meninggal dunia ialah dengan mendoakan mereka dan membaca ayat-ayat suci al-Qur’an.
Sementara perbuatan berkabung bagi menunjukkan tanda dukacita kepada orang yang meninggal dunia seperti mengibarkan bendera separuh tiang dan memakai pakaian berwarna serba hitam atau suram adalah dibenarkan selagi ia tidak melibatkan unsur-unsur atau ritual keagamaan agama bukan Islam yang bertentangan dengan syarak.
Dalam perbahasan para ulama amalan berkabung banyak merujuk secara khusus kepada apa yang dilakukan oleh seorang wanita yang kehilangan suami. Istilah yang digunakan ialah al-ihdad/al-hadad yang bermaksud menahan diri daripada berhias.
Menurut istilah pula, perkabungan memberi erti meninggalkan perbuatan memakai haruman, perhiasan, celak, minyak, sama ada yang harum ataupun tidak, iaitu yang khusus bagi tubuh. Namun ia boleh dikiaskan kepada konteks yang lebih besar termasuk dalam konteks masyarakat dan Negara seperti dalam kes MH17. Maka keputusan untuk menetapkan beberapa hari untuk tujuan berkabung adalah termasuk dalam perkara yang harus.
Malah dalam hal memakai pakaian berwarna hitam, terdapat perbahasan yang mengatakan bahawa Keempat-empat mazhab mengharuskan (iaitu dalam konteks wanita kematian suami) untuk memakai pakaiank berwarna hitam. (Wahbah al-Zuhayli, Fiqh al-Islami wa Adillatuhu, jild 7. 662
Wallahu a'lam.

Thursday, 21 August 2014

7 JENIS PERSAHABATAN HANYA 1 SAMPAI AKHIRAT

1. TA'ARUFFAN
Persahabatan yang terjalin secara kebetulan, seperti pernah bertemu di stesyen kereta api, hotel, hospital, pejabat pos, ATM, dan lainnya.
.
2. TAARIIHAN
Persahabatan yang terjalin kerana faktor sejarah, misalnya teman sekampung, satu kelas, satu sekolah, satu asrama, dan sebagainya.
.
3. AHAMMIYYATAN
Persahabatan yang terjalin karana faktor kepentingan tertentu seperti rakan bisnes, politik dan sebagainya.
.
4. FAARIHAN
Persahabatan yang terjalin kerana faktor hobi, seperti teman futsal, badminton, memancing, dan sebagainya.
.
5. AMALAN
Persahabatan yang terjalin kerana kerjaya, misalnya sama-sama guru, doktor, arkitek dan sebagainya.
.
6. ADUWWAN
Sahabat tetapi musuh, depan kita bukan main dia baik lagi tapi bila belakang kita ... Allah! Pijak semut pun tak mati! Talam dua muka. Seperti firman Allah SWT : "Kalau kamu mendapat kebaikan atau kesenangan, ia menyakitkan hati mereka, bila kamu ditimpa musibah, mereka senang hati ..." (Surah Ali Imran : 120)
.
Rasulullah SAW mengajarkan doa : "Allahumma Ya Allah ... selamatkanlah aku dari sahabat yang bila melihat kebaikanku dia bersembunyi tetapi bila dia melihat keburukanku dia sebarkan."
.
7. HUBBAN LIMAANAN
Sebuah ikatan persahabatan yang lahir batin, tulus saling cinta dan sayang kerana ALLAH Azza wa jalla, saling menolong, menasihati, menutupi aib sahabatnya, memberi hadiah, bahkan diam-diam dipenghujung malam, ia doakan sahabatnya. Boleh jadi ia tidak bertemu tetapi ia cinta sahabatnya kerana Allah Ta'ala.
.
Dari 7 macam persahabatan di atas, 1 hingga 6 akan LENYAP di Akhirat. Yang tinggal hanya 1 ikatan persahabatan iaitu persahabatan yang ke-7. Persahabatan yang terjalin kerana Allah Taala seperti firman Allah SWT : "Pada hari itu (Kiamat) sahabat - sahabat karib akan menjadi musuh bagi yang lain kecuali persahabatan kerana ketaqwaan" (Surah Az-Zukhruf :67)
.
Semoga dieratkan persahabatan kita kerana Allah. Amin

Saturday, 2 August 2014

SALAM LEBARAN 2014










Sunday, 6 July 2014

Pada Ahad, 22 Jun 2014 jam 9.00 pagi adalah hari bersejarah dan perlu diingat sampai bila-bila kerana pada hari ini aku menghadapi saat getir iaitu VIVA (Oral Examination for Thesis Defence) PhD, Doktor Falsafah Pendidikan dalam bidang Kurikulum & Pengajaran di Bilik VIVA, Universiti Utara Malaysia. Alhamdulillah berkat doa dari ahli keluarga, sanak saudara & sahabat handai semua, perjalanan VIVA ini berjalan  dgn lancar & diumumkan oleh Pengerusi Panel "LULUS". Bersyukur kpd Allah atas anugerah yg diberikan ini. InsyaAllah aku akan berbakti kpd nusa & bangsa dgn ikhlas keranaMu Ya Allah...

Sunday, 15 June 2014

Kesatuan guru anggap masalah disiplin pelajar serius

KANGAR: Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (KPPK) mentakrif masalah disiplin pelajar kini mencapai tahap serius dan mahu Kementerian Pelajaran menubuhkan pasukan petugas untuk menanganinya.

Setiausaha Agungnya, Lok Yim Pheng turut menggesa Kementerian Pelajaran mengumumkan keputusan peraturan baharu yang memberi lebih kuasa kepada sekolah untuk mengawal disiplin pelajar, yang dibincangkan sejak empat tahun lepas. 
Beliau berkata penubuhan pasukan petugas itu tidak boleh dilengahkan lagi memandangkan disiplin pelajar semakin meruncing sehingga tidak terkawal akibat pengaruh pelbagai unsur tidak sihat khususnya Internet.

"KPPK bukan sekadar prihatin malah bimbang dengan perkembangan tidak sihat ini dan sebab itu mahu berkongsi dengan pihak-pihak berkepentingan agar tindakan berkesan dapat dilaksanakan dalam mengawal disiplin pelajar.

"Budaya buli sama ada buli melalui siber atau buli fizikal tidak boleh dipandang ringan kerana ia merosakkan pelajar," katanya kepada pemberita selepas mesyuarat KPPK cawangan Perlis di sini hari ini.

Lok yang juga Setiausaha agung Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) berkata pelajar nakal merupakan perkara biasa tetapi apabila berlaku kejadian buli atau pergaduhan berkumpulan dan satu kumpulan memukul seorang pelajar ia merupakan kes serius.

"Masalah disiplin dicetuskan oleh banyak pelajar yang banyak menghabiskan masa melayari Internet, mengakses bahan tidak bertapis seperti lucah dan main permainan video. Masalah ini lebih berat apabila guru terbabit sama menghabiskan masa bersembang di Internet.
"Perkembangan ini mulai menjadi budaya dan akhirnya pelajar yang dihasilkan tidak berkualiti serta tidak mahir untuk menjadi warganegara cemerlang," katanya.

Beliau berkata selain sikap ibu bapa yang membawa kepada punca disiplin pelajar tidak terkawal, ia juga disebabkan guru tidak diberi hak untuk merotan pelajar untuk mendisiplinkan mereka.

Katanya antara sebab KPPK ingin berkongsi perkembangan ini dengan badan-badan bukan kerajaan seperti Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) ialah supaya mereka serius untuk terlibat membantu membaiki disiplin pelajar.

KPPK akan terus mendesak Kementerian Pelajaran untuk melantik seorang guru sebagai ketua guru disiplin yang diberi kuasa dan tanggungjawab untuk mengambil tindakan khususnya terhadap pelajar samseng.

Dalam perkembangan semasa, Lok turut mengingati guru supaya tidak lalai melaksanakan tanggungjawab dalam keghairahan menonton kejohanan bola sepak Piala Dunia.

"Saya harap guru-guru tidak terbabit dengan perjudian bola sepak dan pastikan masa tidur mencukupi apabila sesi persekolahan bermula Ahad atau Isnin ini," katanya. - BERNAMA 

Berita harian 2014/06/14
http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Kesatuanguruanggapmasalahdisiplinpelajarserius/Article/?mutakhir=1

Wednesday, 11 June 2014

Pagi yg mendamaikan jiwa,
Wangi embun & aroma bebunga mekar
Ku hirup sesegar haruman kasturi
Lalu ku pandangi ke langit mentari bersinar

Untuk melihat indahnya pagi hari ini
Yang bebas dr kerinduan & gulana
Kicauan beburung pun menitipkan salam
Untuk semua yg menatap laman virtual ini
 Teman !!!
Engkau sungguh mengerti,
Kala ku kesunyian, tika ku perlukanmu,
Engkau selalu mendampingiku,
Memahamiku adalah sesuatu yg indah bgku,
Engkau lah sahabat, teman & kekasihku selamanya!!!
Itulah Streamix yg ku sayangi ♥

 Berlari biarlah ke garisan penamat,
Bekerja biarlah keluar keringat,
Belajar biarlah hingga ke liang lahad.
 Melentur buluh biarlah dr rebung,
Genggam bara api biarlah jd arang,
Menyeluk pekasam biarlah ke pangkal lengan,
Semuanya perlu semangat & tekad.. 1.44PM

Duhai malam !!!
Kau bawakan butiran rindu
Kau sapakan tetes-tetes cinta
Lalu kau turunkan hujan rahmat yg lebat
Diselangi guruh petir kilat menyambar di daerah ini
Allahumma sayyiban nafiiann..

Jika anda berjaya, jgn lupa ucapkan terima kasih
Jika anda berhasil, jgn lupa ucapkan syukur
Sekiranya mndpt yg dihajati, jgn lupa bersujud syukur
Tanda menghargai atas kejayaan kita,
DIA akan kurniakan lg..

Saturday, 7 June 2014

Di saat larut bertandang pada malam penuh sepi,
Apa yg akan ku tafakkurkan selain zikrah kasihMu,
Menyebut butir2 namaMu & sekasih untaian rindu,
Tak akan ada malam terlewat kugambarkan,
Jika tiadaMu adalah kerinduan pada malam,
Kerana saat kegelapan Engkau adalah pelita hatiku,
Sentiasa menyuluh Jalanku yg Haq..

Popular Posts

There was an error in this gadget