"Barang siapa memudahkan urusan (mukmin) yang sulit nescaya Allah akan memudahkan urusannya di dunia & akhirat" -Hadith Riwayat Imam Muslim-

Friday, 2 December 2011

Giro Takaful Hajj untuk bakal haji

KUALA LUMPUR - Bank Simpanan Nasional (BSN) dan Prudential BSN Takaful Bhd. (PruBSN) melancarkan Giro Takaful Hajj khusus untuk menyediakan perlindungan dan tabungan bagi jemaah haji dan umrah pada masa hadapan.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif PruBSN, Azim Mithani, menerusi pelan takaful itu, pemegang akaun yang berusia di antara 19 hingga 60 tahun bakal menikmati pelbagai manfaat menerusi ciri uniknya seperti elaun haji melalui bonus loyalti, Haji Badal dan manfaat takaful berganda.

"Haji Badal akan membolehkan para pemegang akaun yang meninggal dunia atau hilang upaya kekal dan menyeluruh yang tidak berpeluang menunaikan haji akan digantikan oleh seorang penama yang akan melakukannya bagi pihak pemegang akaun berkenaan," katanya.

Rasulullah saw. Bersabda yang bermaksud:
Sesungguhnya Allah mengasihi hambanya yang bersifat Taqwa, kaya jiwa serta tidak menunjolkan diri (merendah diri walaupun berpangkat tinggi).
Yang dimaksudkan dengan kaya disini ialah kaya jiwa bukan kaya harta sebagaimana yang dinyatakan dalam hadith.
Huraian Hadith:
1. Tiga perkara yang apabila dilakukan oleh seseorang maka ia dikasihi oleh Allah S.W.T. Pertama: Bertaqwa
Kedua : Kaya Jiwa (Berakhlak mulia)
Ketiga : Tidak menonjolkan diri
2. Setiap umat Islam hendaklah sentiasa memperbaiki dirinya dari masa ke semasa dengan menanamkan tiga sifat tersebut diatas secara berperingkat-peringkat.
3. Islam menyuruh umatnya supaya bertaqwa kepada Allah dan mempunyai sifat-sifat yang mulia dan berbudi bahasa, jangan bersifat sombong, ego dan sebagainya yang boleh menjatuh dan merendahkan mertabat kemuliaan manusia itu sendiri.

Popular Posts