"Barang siapa memudahkan urusan (mukmin) yang sulit nescaya Allah akan memudahkan urusannya di dunia & akhirat" -Hadith Riwayat Imam Muslim-

Friday, 26 September 2014

SI MIAW PEMBAWA REZKI

Apabila kita sdg makan di restoran, secara tiba-tiba ada kucing datang berbelit-belit di kaki tanda ia meminta makanan dengan kita. Kucing sebenarnya mempunyai deria bau & perasaan. Kenapa tak pergi kpd orang lain? Itu tandanya ia ingin menguji anda sama ada  anda memiliki sifat perikemanusiaan, prihatin, belas kasihan & tidak kedekut @ bakhil. Selain itu, ada  3 tanda apabila kucing datang kepada kita bukan orang lain:

Pertama

Allah sedang beritahu makanan kita,  hak kita itu bukan semuanya rezeki kita. Sebahagiannya rezeki kucing itu. Sebab itu ia datang pada kita.

Kedua

Allah sedang beritahu apabila kita memberi makanan kepada kucing itu, rezeki lain akan Allah ganti yang lebih baik. Sebab 1 kebaikan itu Allah balas 10 kebaikan @ pahala. Allah Maha Mampu bagi lebih dari itu.

Ketiga

Allah sedang bagi tahu apabila kita tak memberi makanan kepada kucing itu, sebenarnya kita sedang menolak rezeki baru yang Allah nak bagi kepada kita. Rezeki itu luas, bukan hanya pada wang. Tetapi meliputi semua kehidupan. Ingin ikhlas memberi, berilah pada haiwan kerana haiwan tak pandai ucap terima kasih kepada kita. Ia hanya tahu minta dan makan.

Sebab itu Rasulullah suka kepada binatang peliharaan kucing ini, kucing adalah pembawa rezki kpd tuannya..

Popular Posts