"Barang siapa memudahkan urusan (mukmin) yang sulit nescaya Allah akan memudahkan urusannya di dunia & akhirat" -Hadith Riwayat Imam Muslim-

Thursday, 24 November 2011

Banjir Oh Banjir

Di Kelantan hujan semakin lebat menunjukkan tanda-tanda banjir akan berlaku di negeri ini sejak beberapa hari lalu. Menurut berita dalam beberapa akhbar hari ini melaporkan keadaan banjir di Kelantan terus bertambah buruk dengan mangsa yang dipindahkan sehingga pukul 8 pagi ini dilaporkan bertambah kepada 785 orang berbanding 416 orang malam tadi.

Jurucakap Bilik Gerakan Banjir Negeri berkata, mereka terdiri daripada 189 keluarga yang dipindahkan ke 18 buah pusat pemindahan.

Mereka yang baru dipindahkan ialah seramai 35 orang di daerah Kuala Krai, 306 (Kota Bharu), 101 (Machang), 197 (Pasir Mas), 21 (Pasir Puteh), dan 125 (Tanah Merah).

Sehingga pukul 8 pagi ini, paras air di Sungai Golok di Rantau Panjang dan Sungai Kelantan di Jambatan Guillemard melebihi paras bahaya iaitu 9.99 meter (paras bahaya 9 meter) di Rantau Panjang dan 16.12 meter (16 meter) di Jambatan Guillemard dengan paras air dilaporkan semakin meningkat. Cuaca pada sebelah pagi dilaporkan mendung dan petang hujan sekejap2.Di pertengahan jalan hujan tidak berhenti sejak beberapa hari

Air sungai Kelantan di Tambatan DiRaja sudah mulai melimpahPopular Posts