"Barang siapa memudahkan urusan (mukmin) yang sulit nescaya Allah akan memudahkan urusannya di dunia & akhirat" -Hadith Riwayat Imam Muslim-

Friday, 22 March 2013

Kata Mutiara Yang Pernah Tersiar di Face Book AC

Jangan mudah membuka rahsia kepada seorang sahabat
agar anda tidak takut kepadanya apabila dia berubah menjadi musuh.

Jika anda sedang dizalimi, cepat2 berdoalah apa yang anda kehendaki kerana akan dimakbulkan doanya.. Dan janganlah engkau berfikir untuk membalas dendam atas apa yang mereka zalimi terhadap anda, itu hanya membuang waktu sahaja..

"Kekayaan yang hilang dapat dikejar kembali dengan kerajinan dan jimat cermat. 
Kesihatan yang hilang boleh direbut kembali dengan ubat-ubatan. 
Akan tetapi waktu yang hilang pasti tidak akan kembali"

"Seorang guru yang jujur harus berniat agar muridnya lebih pintar daripadanya, manakala seorang murid yang jujur harus pula mengakui kepintaran gurunya" baru lah situasi menjadi saling berkat

Wanita yang cantik tanpa peribadi yang mulia ,umpama kaca mata yang bersinar-bersinar, tetapi tidak melihat apa-apa.. 

Jangan tertarik kepada seseorang kerna parasnya, sebab keelokan paras dapat menyesatkan. Jangan pula tertarik kepada kekayaannya kerna kekayaan dapat musnah. Tertariklah kepada seseorang yang dapat membuatmu tersenyum, kerna hanya senyum yang dapat membuat hari-hari yang gelap menjadi cerah.

Didiklah anak-anakmu itu berlainan dengan keadaan kamu sekarang kerana mereka telah dijadikan Tuhan untuk zaman yang bukan zaman engkau – Saidina Umar Al-Khattab

Bersyukur menjadikan hidup berlimpah, hidup berkah...dan dirahmati Allah..

Berkata Syeikh Sya'rawi Rahimahullah "Harta adalah sebahagian drpd rezeki akan tetapi disana juga adanya rezeki berupa kesihatan, anak, makanan dan keberkatan hidup. Semua ni'mat drpd Allah adalah rezeki dan rezeki itu tidak hanya tertumpu kpd harta sahaja" 

Perluaskanlah bidang dan minat dan kegemaran anda supaya masa anda tidak terbuang dengan sia-sia yang boleh menghanyutkan anda dalam kegiatan atau arus fantasi yang menjahanamkan diri anda. Anggaplah dunia sebagai sebuah tempat yang penuh dengan beraneka perkara menarik yang menunggu anda untuk meneroka dan mempelajarinya. Anda perlu sentiasa bersedia untuk memberi pertolongan, bantuan dan khidmat kepada orang lain. Bersyukur dan bergembiralah terhadap kejayaan dan kemajuan yang dicapai oleh orang lain dan jangan sekali-kali anda merasa cemburu atau iri hati terhadap mereka. Anda hendaklah lebih banyak berfikir dan bercakap tentang pengalaman-pengalaman yang menggembirakan daripada pengalaman-pengalaman yang membawa duka nestapa. Bersyukur dan berpuas hatilah dengan apa yang anda miliki sekarang. Jangan sekali-kali berfikir bahawa anda akan bergembira setelah memiliki perkara-perkara yang tidak anda miliki sekarang.

Di antara sikap yang boleh melahirkan perasaan kasih sayang seorang saudara kepada anda ialah memberi salam terlebih dahulu.
Anda memanggilnya dengan nama yang paling digemarinya.
Anda melapangkan tempat di dalam sesuatu majlis untuknya.
 

Kata2 Mutiara yang pernah tersiar di Face Book AC

Sahabat adalah keperluan jiwa yang mesti dipenuhi. Dialah ladang hati, yang kau taburi dengan kasih dan kau subur dengan penuh rasa terima kasih. Dan dia pulalah naungan dan pendamaianmu. Kerana kau menghampirinya saat hati lupa dan mencarinya saat jiwa memerlukan kedamaian. 

Nikmat sihat akan terasa jika kita pernah merasa sakit. Nikmat harta akan terasa jika kita pernah merasa susah dan nikmat hidup akan terasa jika kita pernah mendapat musibah. Musibah adalah awal dari kenikmatan hidup. 

SALAM TAZKIRAH MAGHRIB

“Wahai orang-orang yang beriman, hendaklah kamu menjauhkan buruk sangka, kerana buruk sangka itu setengah daripada dosa besar, janganlah kamu mengintai dan janganlah kamu mencerca serta mengumpat, setengah kamu akan setengah yg lain. Apakah kamu suka memakan daging saudara kamu yang telah mati? Nescaya kamu takut kepada Allah, bahawasanya Allah itu Penerima taubat”.

(Surah “al-Hujurat: Ayat 12)


Jangan sesali mereka yg menghampiri hidupmu, lalu memilih pergi. Karena mereka telah mengajarkanmu bagaimana cara tuk melepaskan.

Perbanyaklah SEDEKAH, karena di dalamnya terdapat KHASIAT :
- Menyembuhkan berbagai penyakit.
- Menjauhkan dari segala macam kesulitan & masalah.
- Diselamatkan dari segala keburukan.
- Menenangkan hati dan jiwa.
- Melapangkan rezeki.


Ingatlah.. dalam kita bergembira..pasti ada yang berduka.. skrg masa kita, esok lusa belum tentu lg...

Teman itu seperti bintang, Tak selalu nampak tapi selalu ada dihati.. Sahabat akan selalu menghampiri ketika seluruh dunia menjauh, kerana persahabatan itu seperti tangan dengan mata, Saat tangan terluka, mata menangis, Saat mata menangis tangan pula menghapuskannya.

Di antara mereka yang saya sukai atau kagumi saya tidak dapat menemukan suatu kesamaan, Tetapi di antara mereka yang saya kasihi saya dapat menemukannya.

Untuk memimpin orang lain dan menjadi ujung tombak di barisan hadapan, seorang manusia itu perlu bertindak dan berani lawan keseorangan.

Dalam kita melangkah… terkadang diuji dengan ujian yang terasa berat, Hingga kita terduduk dan menangis, peritnya terasa tetapi ketahuilah, dan renungilah dalam diri kerana… Mungkin air mata tika itu hadir kerana… Dia mahu menjahit sejadah IMAN yang kian terkoyak lantaran ada langkah-langkah yang tersasar, Semoga tabah dan tetapkan iman…

Menulis di facebook seperti juga memancing ikan di Tasik Madu Hempedu... Umpan besar belum tentu lg ikan besar yang mengena.. *kadang2 ramai yg like, kadang2....?*

Hujan adalah rahmat Allah, Jangan dicela datangnya, terimalah dengan penuh syukur dan sabar, persiapkan diri menerima rahmat Allah …

Semakin banyak meneroka dan mendalami ilmu.. semakin sedar memiliki sedikit ilmu pengetahuan

CINTA TAK KENAL SIAPA..
Cinta tak hanya berawal dari tatapan mata. Cinta hadir dari tulusnya hati ketika diri tak mampu berpikir jernih. Percaya Hati.

'CINTAI PENCIPTA DAHULU SEBELUM MENCINTAI YANG DICIPTA'


Musibah, bencana alam, ribut taufan merupakan peringatan Allah kepada manusia yang murka, lupa diri, lupa asal dan tempat mereka akan kembali.. Ambillah pengajaran atas apa yang berlaku

Bahagialah bagi orang yang mengerti akan erti cinta, kerana Cinta itu akan memberikan warna dalam kehidupannya. Cinta yang teramat besar terkadang dapat membuatkan kita tak boleh mencintai lagi. CINTA YANG HAKIKI ADALAH CINTA KPD ILLAHI

hati manusia ibarat seorang raja yang boleh mengeluarkan arahan terhadap bala tenteranya. Dia boleh bertindak untuk menerus atau memberhentikan sesuatu peperangan jika dia melihatnya tidak memberi apa-apa keuntungan.

Akankah kuat kaki ini melangkah? bila disapa duri yang menanti…Akan kaburkah mata yang menatap?pada debu yang pasti hinggap….. Ya Allah kuatkan kuatkan kakiku melangkah musafir di alam fana ini... Sinarilah mata ku yg semakin kabur menatap huruf2 kalimahMu..

Kebiasaan yang selalu diamalkan akan menjadi tabiat dan sesungguhnya amatlah sukar kepada individu mengikis sesuatu yang dipanggil tabiat. Begitu juga hasad yg ada pada diri setiap manusia, amat sukar dikikis kalau selalu mengamalkannya...

Pernahkah kau merasa jarak antara kita
Kini semakin terasa setelah kau kenal dia
Oh tuhan tolonglah aku hapuskan rasa cintaku
Aku pun ingin bahagia walau tak bersama dia


Popular Posts