"Barang siapa memudahkan urusan (mukmin) yang sulit nescaya Allah akan memudahkan urusannya di dunia & akhirat" -Hadith Riwayat Imam Muslim-

Thursday, 24 April 2014

Jadikan mata pelajaran wajib lulus

KUALA LUMPUR 23 April - Kerajaan disaran supaya mengiktiraf mata pelajaran Pendidikan Islam sebagai mata pelajaran wajib lulus di semua peringkat peperiksaan khususnya murid yang menduduki Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR).
Saranan tersebut disuarakan Ahli Dewan Negara, Senator Datuk Dr. Johari Mat yang melihat mata pelajaran Pendidikan Islam masih di takuk lama terutama dari segi pengiktirafan berbanding mata pelajaran lain.
Hal demikian menurutnya, membuatkan murid serta pelajar sekolah termasuk ibu bapa tidak memberikan perhatian atau penekanan kepada kepentingan Pendidikan Islam berbanding mata pelajaran lain.
“Mereka ini akan memberi perhatian kepada mata pelajaran Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik, Sains dan mata pelajaran wajib lulus lain. Tetapi, Pendidikan Islam tidak ada apa-apa nilai dalam kelulusan bagi sesuatu peperiksaan. Dalam UPSR pun tidak dimasukkan.
“Kita ajar anak-anak kita dalam kelas (mata pelajaran Pendidikan Islam), dan kalau tiada penekanan (wajib lulus), maka di sinilah mereka tak akan beri perhatian dan ibu bapa juga. Tak seperti Matematik, ibu bapa sanggup (beri perhatian) hantar anak-anak ke tuisyen (kerana status wajib lulus)," katanya ketika membahaskan titah ucapan Yang di-Pertuan Agong di Dewan Negara hari ini.
Johari memberitahu, begitu juga kepada murid-murid atau pelajar bukan beragama Islam, penekanan juga perlu diberikan kepada mata pelajaran Pendidikan Moral.
“Saya nak lihat anak-anak kita mempunyai akhlak yang tinggi dan moral yang baik selain berbudi bahasa. Perkara ini perlu diberikan penekanan sewajarnya," jelas beliau.
Sementara itu, saranan serta penekanan Ahli Dewan Negara dari Kelantan itu turut mendapat sokongan ahli-ahli dewan lain iaitu Senator Ahamat @ Ahamad Yusop, Senator Datuk Abdul Rahim Abdul Rahman dan Senator Baharuddin Abu Bakar.
Mencelah sesi perbahasan Johari, Ahamat antara lain mencadangkan pendidikan Islam itu diperkasakan menerusi sistem sekolah agama pada sesi petang seperti dipraktikkan di Johor.
Begitu juga sokongan yang di­nyatakan Baharuddin yang melihat mata pelajaran Pendidikan Islam itu perlu diiktiraf sebagai wajib lulus, sesuai dengan kedudukan agama Islam sebagai agama Persekutuan.
“Mata pelajaran Sejarah pun sudah menjadi wajib lulus. Oleh itu, bertepatan dengan Perlembagaan Persekutuan yang meletakkan Islam sebagai agama Persekutuan, saya rasa kerajaan perlu mengkaji dan kalau boleh menjadikan Pendidikan Islam sebagai wajib lulus.
“Selain itu, bagi yang bukan beragama Islam, kerajaan perlu mengkaji kaedah-kaedah dalam konteks mata pelajaran lain," tambahnya.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Parlimen/20140424/pa_01/Jadikan-mata-pelajaran-wajib-lulus#ixzz2zmoY7zbI
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Kementerian ambil tindakan tegas atasi jenayah siber - Jailani

KUALA LUMPUR: Kementerian Komunikasi dan Multimedia mengakui sukar untuk mengesan pemilik akaun sosial palsu yang diguna untuk membuat pelbagai tohmahan dan fitnah terhadap individu lain. 

Bagaimanapun, Timbalan Menterinya, Datuk Jailani Johari berkata, individu yang dikesan berbuat demikian akan berdepan tindakan tegas dari segi undang-undang. 

Kementerian tidak akan berkompromi dengan mana-mana individu yang didapati bersalah terutama mereka yang menggunakan akaun palsu atau menyamar menggunakan nama individu lain untuk memburukkan orang lain yang semakin berleluasa sekarang, katanya di Dewan Negara di sini, hari ini. 


Beliau menjawab soalan tambahan Senator Datuk Seri Syed Ibrahim Kader yang ingin tahu tindakan kementerian terhadap pemilik akaun media sosial palsu yang aktif menyebar fitnah dan pelbagai lagi terhadap pihak lain. 

Sementara itu Jailani berkata bagi tempoh Januari hingga Oktober tahun lalu, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) telah menyekat 2,753 laman sesawang yang melanggar Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan pelbagai undang-undang lain. 

Beliau berkata kerajaan turut melancarkan kempen 'Klik dengan Bijak' bagi mendidik dan memberi kesedaran berterusan kepada masyarakat supaya lebih bertanggungjawab, beretika dan mengutamakan keselamatan ketika melayari Internet. 

Kepada soalan asal Senator Syed Shahir Syed Mohamud yang ingin tahu usaha komprehensif kementerian untuk mempertingkat kelajuan Internet di negara ini, Jailani berkata kerajaan melalui SKMM sentiasa berusaha menambah baik prasarana komunikasi dari semasa ke semasa. 
Beliau berkata kementerian sudah merangka Pelan Jalur Lebar Kebangsaan 2010 yang merupakan pelan komprehensif bertujuan meningkatkan kadar penggunaan jalur lebar. 

"Melalui pelan itu, SKMM berjaya melonjakkan kadar penembusan jalur lebar isi rumah kepada 67.3 peratus berbanding 55.6 peratus pada 2010," katanya. 

- BERNAMA

7 kalimat yg harus dibiasakan..

1.Bismillahirrahmannirrahim-Setiap hendak melakukan sesuatu.
2.Alhamdulilah-Setiap habis melakukan sesuatu.
3.Astagafirullah-Jika melakukan sesuatu yg buruk.
4.InsyaAllah-Jika ingin melakukan sesuatu pd masa yg akan dtg.
5.Laa hawla walaaquwwata illaah billaah-Bila tdk dpt melakukan sesuatu yg agak berat/melihat hal yg buruk.
6.Innalillahi wainna ilaihi rojiun-Jika melihat/menghadapi musibah @ menerima khbr kematian.
7.Lailaha illallah-Bacalah siang & mlm sebyk2nya.

اَللَّهُمَّ صَلِّ َعلى سيدنا مُحَمَّدٍ وَ عَلَى آِل سيدنا مُحَمَّد
ٍJom berselawat ke atas Nabi Muhammad S.A.W
 

JIKA RASA

Jika rasa hebat, ada lg yg lebih hebat,
Jika rasa bijak, ada lg yg lebih bijak,
Jika rasa tinggi darjat, ada lg lebih tinggi,
Jika rasa cantik, ada lg lebih cantik,
Jika rasa kaya, ada lg lebih kaya,
Jika rasa sempurna, ada lg lebih sempurna,
Jika rasa segalanya lebih, 
YANG MAHA KUASA LEBIH SEGALANYA

Popular Posts

There was an error in this gadget