"Barang siapa memudahkan urusan (mukmin) yang sulit nescaya Allah akan memudahkan urusannya di dunia & akhirat" -Hadith Riwayat Imam Muslim-

Friday, 26 June 2009

PROJECT BASED LEARNING COURSE


22-25 Jun 2009, Saya telah menghadiri Kursus Pembelajaran Berasaskan Projek (PBP) peringkat kebangsaan di Hotel Putra Kuala Lumpur. Dalam perjalanan ke tempat kursus saya telah menaiki kapal terbang mas dan tiba di KLIA pada jam 10.30pg. Sampai di KLIA risau juga, sebab sekarang musim H1N1, jadi saya berhati-hati ketika bersiar-siar di situ takut dijangkiti virus. Saya dapati ramai pelancong dari luar negara memakai topeng untuk keselamatan, begitu juga semasa perjalanan pulang, oleh kerana virus semakin menular di Malaysia saya juga memakai mask untuk keselamatan.

Seramai 46 pensyarah dari seluruh negara terlibat dalam kursus ini. Objektif kursus ini diadakan adalah untuk memberi pendedahan kepada semua pensyarah sebagai jurulatih tentang pembelajaran berasaskan projek. Banyak input yang kami dapat terutama dalam membuat unit plan untuk sesuatu tajuk yang akan dipelajari oleh pelajar.

Saya dan Jihadi sempat menghisap esei-esei perisa orange

Pada masa terluang sempat juga kami bersiar di jalan Bukit Bintang dan Plaza Low Yatt untuk membeli external hard disk, harganya memang murah berbanding di Kelantan. Semasa bersiar di jalan Arab, Bukit Bintang ramai pelancong asing di situ seolah-olah berada di luar negara. Tak ada langsung orang melayu di situ, yang ada muka mat saleh, Indon (dah tentu), Arab, Sudan, Bangla, Pakistan dan lain-lain lagi.

No comments:

Popular Posts